VENCEREM NOSALTRES

Nº 211 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
Vencerem nosaltres,
Vencerem nosaltres.
Algun dia vencerem.
Des del fons de la nit...
TORNADA:  EL COR M’HA DIT,
          QUE ALGUN DIA VENCEREM
Amb les mans ben juntes
Amb les mans ben juntes
Amb les mans de tots farem
Un camí dins la nit...
No implorem la vida,
No implorem la vida,
Perquè és nostra i la volem
Des del fons de la nit...
                          Espiritual negre
				

 

HISTÒRIA

   

"We shall overcome" va començar com un himne evangèlic, però es va convertir en  una cançó de lluita dintre de moviment de Llibertat pel poble negre i els drets civils als Estats Units.

La música, es probablement, derivada de la cançó nadalenca “Aclarida, Beneïda, venturosa nit de Nadal” (O Sanctissima) coneguda com la Pregaria dels mariners sicilians.

La lletra, però, segueix la idea de la cançó del pastor evangèlic Albert Tindley i publicada 1901 (I’ll Overcome someday)

Albert Tindley (1851-1933)

Tindley es conegut com un dels pares de la musica gospel americana. Fill d’esclaus, va aprendre per ell mateix a llegir i escriure a l’edat de 17 anys. Per correspondència va estudiar teologia fins que va pogué graduar-se.

L’any 1902 va agafar el pastorat de  la Calvary Methodist Episcopal Church, de Philadelphia, Pennsylvania. L’any 1933, a la mort de Tindley, l’església tenia 12.500 membres.

També, cap els anys trenta, en plena depressió, dos estudiants de teologia  i el teòleg Reinhold Niebur, van posar en funcionament la  Highlander Adulto Educación Centro, escola que va agafar un el creixement important  i una rellevància extraordinària en el moviment dels drets civils. En totes les ocasions quan es produïen conflictes, aquest cant ressonava amb força.

L’any 1963, l’Escola va ser incendiada pel Ku Klux Klan. L’escola va obrir novament i es va fer un referent en la lluita contra la discriminació racial.

També va ser important aquest cant quan  l’u de desembre de 1955, Rosa Parks , a Montgomery, Alabama, es va negar a cedir el seient  de l’autobús a un blanc. Acusada de alterar l’ordre públic va ser empresonada.

Rosa Parks

Com a conseqüència, el pastor baptista Martí Luther King, va iniciar el boicot als autobusos, que va acabar amb la segregació racial al transport públic. 

La cançó va adquirir encara més gran popularitat durant la famosa marxa sobre Whashington, (28.8.1963) i també gràcies a que molts cantant blancs van fer-la part del seu repertori.

Pete Seeger,  Bruce Springsteen, Joan Baez, i molts d’altres van fer-la sentir en els seus concerts arreu del món.

 

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS