Carta de Pau a Titus

 

 Apunt biogràfic.

             Titus no apareix esmentat en els Fets dels Apòstols, no obstant, malgrat el "silenci històric" de Lluc, és mencionat a les epístoles de Pau als Gàlates i als Corintis II, com un element decisiu en la solució de la crisi de Corint. Era un cristià gentil (Gl 2:1), amb tota probabilitat d'Antioquia, que va arribar a la fe per mitjà de l'apòstol Pau (Tt 1:4), i esdevingué el seu fidel amic i eficaç col·laborador en les missions que emprengué l'apòstol: va formar part junt amb Pau i Bernabé de la delegació que els cristians d'Antioquia van enviar a Jerusalem (Ft 15:2 amb Gl 2:1). Fou enviat per Pau a Corint a fi de reprimir certs abusos (2Co 8:6,16) 12:18). Se suposa que seria el portador de la primera carta als Corintis. Pau, que esperava impacient les notícies de Titus, deixant Efes, es va acostar a Troas, però en no trobar-lo allí, va passar al continent i anà a trobar-se amb ell a Filipos de Macedònia (2Co 2:12-13). Allà, Titus, pogué donar-li bones notícies de la situació d'aquella comunitat (2Co 7:6,13,14). L'apòstol li va encarregar de tornar de seguida a Corint per ocupar-se de la col·lecta per als necessitat de Jerusalem (2:8-19), portant la segona carta (2Co 8:6,18,23) (En alguns manuscrits i en el Text Recepte figura la subscripció: Tramesa des de Filipos de Macedònia amb Titus i Lluc). L'epístola a Titus ens informa que ell durant un temps fou el responsable i l'organitzador de les comunitats de Creta, ministeri que li fou assignat per Pau mateix (Tt 1:5). Allà va rebre la carta present, escrita probablement sobre l'any 94 o 95. Posteriorment, Pau, va reclamar la seva presència a Nicòpolis (3:12). L'última menció de Titus la fa Pau a 2Tm 4:10, notificant que Titus va marxar de Roma cap a Dalmàcia. Es pot suposar que Titus estigué amb l'apòstol un cert temps durant el seu arrest domiciliari, abans de marxar (o ser destinat?) a la costa nord-oest de Grècia.

 Segons la tradició va ser bisbe de Creta i va morir a una edat avançada.

 

Enquadre de l'epístola:

             La carta a Titus junt amb les dues de Timoteu, els dos immediats col·laboradors de l'apòstol, es poden enquadrar en les anomenades "cartes pastorals", que constitueixen un grup de caràcter bastant particular, molt semblants; el seu contingut ofereix idèntica doctrina, combat els mateixos errors i presenta la mateixa situació històrica en les comunitat de Creta i Efes.

             El propòsit d'aquestes cartes és el d'exhortar amb ordres i consells els destinataris en els deures del ministeri pastoral amb l'autoritat de un superior als seus col·laboradors, i al mateix temps, destinar-les als fidels de les respectives comunitats, en aquest cas, a la de Creta. En tota la carta transpira la preocupació de l'apòstol per l'Església (veg. l'esquema temàtic). Es dirigeix a Titus, però és la comunitat, "els escollits de Déu" (v. 1) per a ser el seu "poble propi" (2:14), la que ocupa tota la seva profunda atenció.

  

Esquema per a l'estudi:

 Presentació i salutació: 1:1-4.

 Iª part:              Missió de Titus a Creta: 1:5-16.

a)      Establiment d'ancians, 5-9.

b)      Reprensió dels falsos mestres, 10-16.

 IIª part:             Quina ha de ser la predicació de Titus, 2:1-3:11.

a)      Deures dels fidels, especificats per grups             diferenciats, 2:1-15: dels ancians: v. 2; de les ancianes: 3-5; dels joves: 6; d'ell mateix com a exemple: 7-8; dels esclaus: 9-10; la raó d'aquesta exigència cristiana: 11-14. Acaba aquest paràgraf reiterant la seva primera exhortació: 15.

b)      Deures dels fidels en general: 3:1-11: submissió als poders constituïts: 1-2; motiu per a això: 3-7. c) Consells personals a Titus: 8-11.

 Epílog: Darrers encàrrecs: 12-14, i Salutació final. 15.

 

Pau Sais